Nie możemy debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są nadzwyczaj zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, wskutek tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne towary, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka mocno akcentuje technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.